Beste biologische wijnen 2022

biologische wijn 2022

We worden steeds bewuster van ons handelen. Mensen maken zich steeds meer zorgen over de herkomst van hun voedsel. Vooral biologische producten winnen snel aan populariteit. Biologische groenten, pasta, vlees, en zelfs wijn kunnen in de winkelrekken worden gekocht.

Wijn van biologische boerderijen

In een aantal landen wordt biologische wijn geproduceerd. Kijk maar eens naar het vermaarde wijnland Italië. In de schappen liggen biologische Italiaanse witte wijn en biologische Italiaanse rode wijn. Het belangrijkste aspect van biologische wijn is het verbod op kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Kunstmest werd vanaf ongeveer 1900 op grote schaal gebruikt. Het leek verstandig, vooral na de Tweede Wereldoorlog, om te focussen op de maximale potentiële opbrengst. Als gevolg daarvan hebben verschillende mensen geprobeerd om het land kunstmatig te bemesten. Na verloop van tijd werd de voedingswaarde van de bodem echter uitgeput door deze manier van telen. Langzaam maakte de vraag naar kwantiteit plaats voor een verlangen naar meer kwaliteit op lange termijn. Wil je meer van onze blogs lezen? Bekijk dan ook eens over de leukste uitjes voor vrouwen, intermittent fasting of de beste scheerapparaten voor vrouwen! Je leest alles op Echtsharon.nl

Veganistische wijnen worden steeds populairder. Je zou kunnen denken dat wijn, omdat hij uit druiven wordt gemaakt, automatisch veganistisch is. Dat klopt, want wijn kan alleen worden gevormd uit gefermenteerd druivensap. De wijn is echter mistig wanneer hij wordt bereid. Dat komt door de zwevende deeltjes die tijdens het vinificatieproces worden gevormd. Gedesintegreerde gistcellen, bijvoorbeeld. De wijn wordt geklaard om hem helder te maken. Het is mogelijk dat daarbij dierlijke producten, zoals eiwitten, zijn gebruikt. Dit bindt zich aan de deeltjes, waardoor het gemakkelijker wordt om alles te filteren. In veganistische wijnen wordt een plantaardig klaringsmiddel gebruikt.

milieu vriendelijke wijn 2022

Biologische wijntrends 2022

We hebben deze maand heel wat wijntrendlijstjes voorbij zien komen, net zoals elk jaar in januari. Maar welke trends zullen standhouden en welke zullen vervagen? Bij Cordier hebben we de definitieve trendlijst samengesteld. Zo heb je alvast een voorsprong op 2022 (ook al is het al februari).

De eerste trend is minder of misschien zelfs geen alcohol drinken.
Bewust drinken is meer dan een modegril. Als gevolg daarvan onderzoeken steeds meer wijnhuizen manieren om heerlijke alcoholvrije wijnen te maken. Tot voor kort leek dit een uitdaging, maar gelukkig horen we steeds meer succesverhalen. De 0,4 procent Chardonnay van Artis (binnenkort op onze kaart) en de MVSA Cava zijn twee van onze favorieten.

Trend nummer twee is het geven van een feestje.
Een flûte wordt steeds populairder nu goedkopere bubbels als cava en prosecco beter verkrijgbaar worden. Ook al is er niet veel om over te juichen. Dat vinden wij een fantastisch concept, want een glaasje bubbels kan van elke gelegenheid een feest maken. Prosecco Immensa (verkrijgbaar bij Hoogvliet en Vomar) of elegante klassiekers als Follador, MVSA, en Café de Paris zijn aanraders.

Wijnen die zowel duurzaam als bewust zijn

Duurzame producten worden steeds populairder bij de consument. Dit is een van de meest cruciale elementen om te overwegen bij de aankoop van wijn, vooral voor jongere wijnliefhebbers. Als gevolg van deze trend zien we een toename van biologische, veganistische en zelfs biodynamische wijnen. De wijnen van Château Maris zijn daar een goede illustratie van. Het zijn veganistische wijnen die ook nog eens milieuvriendelijk zijn. In dit essay vertellen we u meer over het opmerkelijke wijnhuis van Robert Eden.

De terugkeer van bag-in-box-wijnen is trend nummer vier.
In wijnproducerende landen als Frankrijk is bag-in-box-wijn heel populair, maar in Nederland is het nooit aangeslagen. Veel mensen associëren het met ‘goedkope wijn’, terwijl er juist veel kwaliteitswijn in zit. Gelukkig gaat het de laatste tijd beter. Wat zijn de belangrijkste redenen? Bag-in-box wijn is gezonder voor het milieu, uw budget, en houdt uw wijn langer vers. En dat alles zonder in te boeten aan smaak.

biologische wijnen 2022

Online wijnproeven

Ons leven is drastisch gedigitaliseerd sinds de corona-epidemie. We werken online samen, ontmoeten elkaar online en plannen zelfs evenementen online. Als gevolg daarvan is wijnproeven via internet in populariteit toegenomen. De meeste online proeverijen omvatten een selectie van wijnen die u van tevoren krijgt aangeleverd. U kunt ze dan thuis uitproberen, bijvoorbeeld met collega’s, familie of vrienden. Het enige wat je nodig hebt is een laptop of smartphone, een glas wijn en een vrije plek in je agenda. Het is zeker het proberen waard!

Kwaliteit boven kwantiteit is de zesde trend.

De laatste jaren hebben we het plezier in het leven herontdekt. Als gevolg daarvan zien we een toename van het aantal consumenten dat kiest voor kwaliteitswijnen. Ze kopen weliswaar minder flessen, maar ze drinken smaakvoller. Naar verwachting zullen horecabedrijven in 2022 meer wijn per glas aanbieden. Kleine formaten (flessen van 0,375 en 0,25 liter) zijn ook erg in trek. Hierdoor kunnen kopers wijn van hoge kwaliteit kiezen en toch binnen hun budget blijven.

Nederlandse wijnen zijn de zevende trend.
Hoewel Nederland voorheen niet bekend stond als een wijnproducerend land, is dit aan het veranderen. De populariteit van Nederlandse wijnen neemt toe als reactie op het veranderende klimaat. Dit sluit aan bij de groeiende wens naar duurzame wijnen, want wat van dichtbij komt is gezonder voor het milieu. De favoriet van dit jaar is de Zuid-Limburgse landwijn van Domein Steenberg. Wilt u meer weten over dit lokale wijnhuis? We nemen je in dit artikel mee naar het Limburgse heuvelland. Proost!

Het nieuwe jaar is al goed op gang. Toch hebben we nog niet het gevoel dat het jaar echt begonnen is, vooral omdat de horeca en de culturele sector zo lang gesloten zijn geweest. Maar nu iedereen zijn deuren weer kan openen, kunnen we eindelijk vooruitkijken naar de rest van het jaar. Deze trendlijst kan u daarbij helpen. Kies wat voor u het beste werkt en maak er gebruik van. We zullen er samen iets moois van maken.

Verschil biologische en niet-biologische wijn

Biologische wijn wordt gedefinieerd als wijn die voldoet aan de Europese eisen voor biologische wijnproductie. Biologische wijn moet gemaakt worden van druiven die geteeld zijn volgens biologische landbouwmethoden, die het gebruik van chemische meststoffen verbieden.

Ook het gebruik van sulfiet (om de levensduur van de wijn te verlengen) is aan regels gebonden. Uiteraard mogen er in de kelder geen chemicaliën aan de wijn worden toegevoegd om deze een bepaalde kleur of smaak te geven; dit gebeurt vaker dan je denkt bij niet-biologische wijn!

Derrick Neleman werkt al bijna 20 jaar met biologische wijn. Hij wist dat biologische wijn zijn ding was na zijn biodynamische landbouwopleiding en een ontmoeting met een biologische wijnmaker in Duitsland. Biologisch betekent voor Neleman gecertificeerd biologisch.

Dit houdt in dat alle Neleman-wijnen voldoen aan de Europese criteria voor biologische wijnproductie. In 2012 bereikten de EU-leden een akkoord over een reglement voor biologische wijn. In de betreffende regelgeving is vastgelegd welke productiemethoden zijn toegestaan voor biologische wijn en welke niet, evenals de etiketteringsnormen en welke toevoegingen en ingrediënten zijn toegestaan.

SKAL inspecteert ons bedrijf in Nederland minstens één keer per jaar, en de organisatie in Valencia in Spanje doet hetzelfde omdat onze wijnmakerij daar is gevestigd. Omdat onze certificeringen voortdurend up-to-date zijn, dragen alle Neleman-wijnen al vele jaren het EU-ecolabel, een groen blaadje met witte sterren.

WIJN VAN BIOLOGISCHE BOERDERIJEN
Onze wijngaarden en wijnmakerij liggen ten noordwesten van Valencia in het gehucht Casas del Rey. De omgeving is ideaal voor biologische wijnbouw, en de stad zelf is een bron van creativiteit. Wij maken rode wijn, witte wijn, rosé, en Cava. De wijnen van Neleman zijn altijd biologisch, veganistisch en milieuvriendelijk. We kunnen nog steeds wijnaanbiedingen doen omdat ze betaalbaar zijn, maar ze zijn niet onnatuurlijk laag geprijsd. Van de wijnmaker zelf. Van een delicaat fruitig wit tot een sterk mediterraan rood, er is voor elk wat wils. En ook een sulfietvrije wijn. Probeer het zelf maar uit!

PESTICIDENVRIJE WIJN
De wijnen van Neleman worden altijd op een biologische en veganistische manier gemaakt. We kiezen voor biodiversiteit als we biologisch kiezen: in tegenstelling tot de traditionele wijnbouw gebruikt Neleman geen pesticiden. We geven het gebruik van deze pesticiden het voordeel van de twijfel en zoeken liever naar natuurlijke remedies dan gif te sproeien dat vervolgens in de aarde verdwijnt zonder dat we begrijpen wat het met de natuur doet.

Ongedierte kan worden bestreden met natuurlijke methoden; in de wijngaarden hebben we bijvoorbeeld feromoondraden die ruiken naar vrouwelijke druivenbladrollers, een gevaarlijke mottensoort. Mannelijke motten worden erdoor aangetrokken, maar als ze aankomen, worden ze ruw wakker geschud: er is niets om te bevruchten. De echte vrouwtjes blijven tevergeefs wachten, en er vindt geen bevruchting plaats, met als gevolg dat er geen rupsen worden uitgebroed en de wijnstokken geen schade wordt berokkend.

Bloemen zaaien is een andere natuurlijke oplossing. Dit trekt zowel sluipwespen als bijen aan. Hun larven eten de gevaarlijke insecten voor ons op. We hebben geen last van schimmel, gelukkig, want Valencia is te droog. Check de beste Horrorfilms op Netflix en de beste Romantische Films op Netflix!

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*