Haaruitval vrouwen

Haaruitval vrouwen

Voor de meeste vrouwen is kaal worden of haarverlies een nachtmerrie. Je kapsel beïnvloedt hoe je eruit ziet en is vaak een deel van wie je bent. Bovendien bestaat het populaire schoonheidsideaal nog steeds uit een volle bos haar. Als gevolg daarvan kunnen vrouwen met haaruitval zich nerveus voelen en zichzelf als minder vrouwelijk en mooi beschouwen. Elke dag zou u tussen de 60 en 100 haren moeten verliezen. Er is pas sprake van haaruitval als er structureel meer haar verloren gaat. U zult bijvoorbeeld meer haren in uw borstels ontdekken, en het doucheputje zal sneller verstopt raken. Haaruitval kan overgaan in kaalheid als er geen nieuwe haargroei ontstaat. Vind je dit een leuk blog? Check ook eens de lekkerste dames geurtjes of de beste biologische wijnen!

Haaruitval treft 50% van alle vrouwen op een bepaald moment in hun leven. Alopecia is het medische woord voor haaruitval of kaalheid. In dit blogbericht kunt u meer te weten komen over de typische haarontwikkeling bij vrouwen en over de oorzaken van haaruitval en kaalheid bij vrouwen. U kunt ook meer te weten komen over mogelijke behandelingen van haaruitval en kaalheid.

Hoe groeit het haar van een vrouw normaal?
Haar groeit in een cyclisch patroon. Dit betekent dat uw haar tijdens de groei verschillende fasen doorloopt, die zich bij elke nieuwe haar herhalen. De eerste stap is de groeiperiode, ook wel de anagene fase genoemd, die drie tot vijf jaar duurt. Het haar groeit dan gemiddeld één centimeter per maand. Tijdens de groeiperiode zien we prachtige volle haren die regelmatig getrimd moeten worden om in vorm te blijven.

Na dit interval komt het haar in de overgangsfase (catagene fase), die één tot twee weken duurt. Daarna volgt de rustfase, ook wel de telogene fase genoemd. De telogene fase duurt gewoonlijk drie tot vijf maanden. Het haar wordt in deze periode doffer en valt uit om plaats te maken voor een nieuwe haar die in hetzelfde haarzakje groeit. Het gevolg is dat haarverlies bij een vrouw dagelijks voorkomt. Haarverlies tijdens een vrijgezellenfeestje of uitje wilt natuurlijk niemand.

Haarverlies vrouwen

Haren ontwikkelen zich uit dezelfde haarfollikels die er bij de geboorte zijn. Op de hoofdhuid verschilt het aantal haarzakjes van persoon tot persoon. Gemiddeld telt uw hoofd tussen 85.000 en 140.000 haarfollikels. Een enkel haarzakje kan tot vier haren produceren. Na de geboorte worden er geen nieuwe haarzakjes meer aangemaakt. Daarom is permanente ontharing zo effectief. Het haarzakje wordt bij deze ingreep specifiek vernietigd, zodat er zich nooit nieuwe haren kunnen ontwikkelen.

Haaruitval treedt op wanneer het haarontwikkelingsproces wordt verstoord.
Haaruitval treedt op wanneer het natuurlijke haarontwikkelingsproces wordt verstoord. Verschillende vormen van haaruitval worden onderscheiden op basis van de specifieke reden die het haarontwikkelingsproces onderbreekt en de symptomen. Wilt u meer weten over de vele vormen van haaruitval? Ons essay over de vele vormen van haaruitval vertelt u alles wat u moet weten.

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen
Als vrouw kan haaruitval door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een verandering in hormonen, voeding of stress kunnen bijvoorbeeld een rol spelen, of een ziekte kan aan de basis liggen van het probleem. Haaruitval bij vrouwen kan ook worden veroorzaakt door uitwendige oorzaken zoals het kleuren en strak opbinden van het haar. Er kunnen ook andere plausibele oorzaken worden ontdekt. U kunt alles te weten komen over de vele redenen van haaruitval bij vrouwen door de onderstaande paragrafen te lezen.

Haaruitval als gevolg van stress en fysieke veranderingen staat bekend als telogeen haarverlies.
Telogeen haarverlies is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen. Het haar volgt in dit scenario niet langer de gebruikelijke haargroeicyclus. Bij telogeen haarverlies stoppen veel haren tegelijkertijd met groeien. Haren maken een overgangsfase door voordat ze de telogene fase, of rustfase, ingaan. Als de haren in de telogene fase komen, vallen ze allemaal tegelijk uit, meestal na vier maanden.

Waarom haarverlies vrouwen

Telogene haaruitval is een vorm van haaruitval die plotseling optreedt.
Telogeen haarverlies komt in twee vormen voor: acuut en chronisch. Een abrupte of ernstige lichamelijke verandering kan de acute vorm van telogeen haarverlies uitlokken. Een bevalling, een ernstige ziekte (bv. kanker), een sterk verminderde voedselinname, een verdovende operatie, stress, een bloeding of een periode van hoge koorts zijn allemaal voorbeelden.

Telogeen haarverlies is een vorm van haarverlies die na verloop van tijd optreedt.
Chronische telogene haaruitval wordt gedefinieerd als haaruitval die langer dan zes maanden duurt. Schildklieraandoeningen, bloedarmoede, bepaalde geneesmiddelen (zoals bloedverdunners, maagzuurremmers, pijnstillers, bètablokkers en chemotherapie), een overmatige inname van vitamine A en ziekten van de alvleesklier, de lever en de nieren zijn de bekendste oorzaken. Psychologische stress kan ook telogeen haarverlies veroorzaken. Vooral de stressstoffen cortisol en adrenaline kunnen de proteïnen in het haar beïnvloeden. Daardoor bouwt zich melkzuur op in de haarfollikels, waardoor het haar zwakker wordt en sneller uitvalt.

Haaruitval na de menopauze is een voorbeeld van leeftijdsgebonden haaruitval.
Veranderingen in de hormoonspiegels veroorzaken leeftijdsgerelateerde haaruitval tijdens de menopauze. Uw oestrogeen- en progesteronspiegel dalen, terwijl uw testosteronspiegel stijgt. Erfelijke haaruitval treft drie tot zes procent van de vrouwen onder de dertig. Bijna elke vrouw boven de zeventig heeft een minder volle haardos.

Leeftijdsgerelateerd haarverlies lijkt te worden beïnvloed door dezelfde variabelen die ervoor zorgen dat je grijs wordt. Niet alleen worden de haarzakjes dunner naarmate ze ouder worden, maar ze produceren ook minder haren per follikel. De volgende factoren hebben een invloed op dit proces:

Factoren die in families voorkomen.
Hormonale invloeden. Vooral de omzetting van het mannelijk hormoon testosteron in dihydrotestosteron (DHT) is in dit verband van belang. Er zijn aanwijzingen dat deze hormonen de voornaamste oorzaak van haaruitval zijn.
Ontstekingen die niet ernstig zijn. Deze zijn betrokken bij elk aspect van het verouderingsproces.
Denk aan roken, UV-blootstelling en uw voedingspatroon.
Stress op de geest. Vooral langdurige stress beïnvloedt het metabolisme van de huid en het haar.

Hoe komt haaruitval bij vrouwen

Alopecia areata is een aandoening die vlekkerige haaruitval of kaalheid veroorzaakt.

Alopecia areata is een huidaandoening die de haarwortels in specifieke delen van het lichaam aantast, wat resulteert in één of meer cirkelvormige kale plekken. Kale plekken komen het meest voor op de hoofdhuid, hoewel ze overal op het lichaam kunnen voorkomen waar haar zit. Haargroei komt meestal vanzelf terug na een paar maanden tot jaren. In bepaalde omstandigheden kan het haar niet teruggroeien, of kunnen er nieuwe kale plekken ontstaan. Alopecia universalis of generalisata is een aandoening waarbij al het lichaamshaar uitvalt.

De precieze etiologie van deze ziekte is onbekend, maar er zou een verband kunnen bestaan met auto-immuunziekten. Alopecia universalis is een haarloze aandoening die niet alleen het hoofd maar ook het hele lichaam aantast.

Haaruitval veroorzaakt door DHT gevoeligheid staat bekend als alopecia androgenetica.

Alopecia androgenetica is een andere belangrijke oorzaak van haaruitval of kaalheid bij vrouwen. Omdat de haarzakjes gevoelig zijn voor het hormoon dihydrotestosteron, ontstaat alopecia androgenetica (DHT). Wanneer te veel testosteron wordt omgezet in DHT, wordt de haarfollikel zwak, wat kan bijdragen tot haaruitval. Hoewel testosteron bekend staat als het mannelijke hormoon, speelt het ook een belangrijke rol bij vrouwen. Zowel mannen als vrouwen hebben een genetische gevoeligheid voor DHT in hun haarfollikels.

DHT verzwakt het haarzakje en brengt de groeifase van het haar terug van drie tot vijf jaar tot enkele maanden. Het nieuwe haar dat zich vanuit de haarfollikel ontwikkelt, wordt na elke groeifase dunner, totdat de haarfollikel afsterft en er geen haar meer teruggroeit. Een haarzakje produceert ook steeds minder haren. Wanneer dit gebeurt met een groot aantal haarfollikels, begint uw haar uit te dunnen.

Alopecia androgenetica treft vrouwen anders dan mannen. Dit komt doordat de haarzakjes van vrouwen minder gevoelig zijn voor DHT. Bovendien zijn de haarfollikels van vrouwen bovenop het hoofd gevoeliger voor DHT dan de haarfollikels van mannen in de “inhammen” en aan de zijkanten van het hoofd.

DHT verzwakt het haarzakje en brengt de groeifase van het haar terug van drie tot vijf jaar tot enkele maanden. Het nieuwe haar dat zich vanuit de haarfollikel ontwikkelt, wordt na elke groeifase dunner, totdat de haarfollikel afsterft en er geen haar meer teruggroeit. Een haarzakje produceert ook steeds minder haren. Wanneer dit gebeurt met een groot aantal haarfollikels, begint uw haar uit te dunnen.

Alopecia androgenetica treft vrouwen anders dan mannen. Dit komt doordat de haarzakjes van vrouwen minder gevoelig zijn voor DHT. Bovendien zijn de haarfollikels van vrouwen bovenop het hoofd gevoeliger voor DHT dan de haarfollikels van mannen in de “inhammen” en aan de zijkanten van het hoofd.

Frontale fibroserende alopecia is een vorm van kaalheid die de haarlijn aan de voorkant aantast.

FFA (frontale fibroserende alopecia) treft vrijwel uitsluitend postmenopauzale vrouwen boven de 50. Deze vorm van haaruitval kenmerkt zich door een plaatselijke kaalheid langs de voorste haarlijn, die meestal gepaard gaat met littekenvorming. De specifieke oorzaak van FFA is op dit moment onbekend. Een auto-immuunreactie wordt vermoed, hoewel er ook een verband kan zijn met het gebruik van synthetische UV-filters zoals oxybenzone. De aandoening lichen planus lijkt verband te houden met frontale fibroserende alopecia. Dit is een ontstekingsaandoening die de huid van het hoofd aantast.

Haaruitval door externe oorzaken staat bekend als traumatische alopecia.

Externe prikkels met een schadelijk (traumatisch) effect op de haarfollikels veroorzaken dit type haaruitval bij vrouwen. Denk aan dingen als permanenten, kleuren of het haar te strak vastbinden. Het haar raakt hierdoor beschadigd en breekt sneller af. Gebroken haren kunnen dan uitvallen, waardoor er verhoudingsgewijs meer haren uitvallen dan groeien.

FFA (frontale fibroserende alopecia) treft vrijwel uitsluitend postmenopauzale vrouwen boven de 50. Deze vorm van haaruitval kenmerkt zich door een plaatselijke kaalheid langs de voorste haarlijn, die meestal gepaard gaat met littekenvorming. De specifieke oorzaak van FFA is op dit moment onbekend. Een auto-immuunreactie wordt vermoed, hoewel er ook een verband kan zijn met het gebruik van synthetische UV-filters zoals oxybenzone. De aandoening lichen planus lijkt verband te houden met frontale fibroserende alopecia. Dit is een ontstekingsaandoening die de huid van het hoofd aantast.

Haaruitval door externe oorzaken staat bekend als traumatische alopecia.

Externe prikkels met een schadelijk (traumatisch) effect op de haarfollikels veroorzaken dit type haaruitval bij vrouwen. Denk aan dingen als permanenten, kleuren of het haar te strak vastbinden. Het haar raakt hierdoor beschadigd en breekt sneller af. Gebroken haren kunnen dan uitvallen, waardoor er verhoudingsgewijs meer haren uitvallen dan groeien.

Haaruitval is een symptoom van kanker.

Een van de bekendste bijwerkingen van kankertherapie is haaruitval. Bijna alle haaruitval is slechts tijdelijk. Toch vinden veel vrouwen het heel moeilijk als hun haar uitvalt.

Niet elke vrouw die chemo of bestraling heeft gehad zal haaruitval hebben. Het is afhankelijk van:

Het maakt niet uit of je bestraling of chemotherapie krijgt.

Wat voor medicijnen neem je?

Wat is de dosis van de medicatie die je gebruikt?

Of u nog andere medicijnen gebruikt.

Bestraling veroorzaakt haaruitval.

U verliest alleen haar in het gebied dat bestraald wordt als u aan bestraling wordt blootgesteld. Als dat uw hoofd is, kunt u uw wenkbrauwen of haar verliezen. De hoeveelheid haar die uitvalt, wordt bepaald door de hoeveelheid straling die u krijgt en de grootte van het behandelde gebied. Normaal gesproken duurt het twee tot drie weken voor u het ziet na de eerste behandeling.

Chemotherapie veroorzaakt haaruitval.

Bij iedereen is chemotherapie haaruitval anders. Het verschilt niet alleen van geval tot geval hoeveel haar je verliest, maar ook waar en hoe snel je het verliest. Dit wordt bepaald door een aantal variabelen die niet allemaal bekend zijn. Daarom kunt u van tevoren niet zeggen of uw haar zal uitvallen. U kunt wel inschatten hoe groot de kans is dat u uw haar verliest. Dit doet u door te kijken naar het soort chemotherapie dat u krijgt en de hoeveelheid medicijnen die u krijgt toegediend.

Haarverlies treedt gewoonlijk 10 tot 17 dagen na de eerste chemotherapiebehandeling op. Sommige mensen beweren dat ze een paar dagen daarvoor een “onbehaaglijk haar” hadden, alsof hun haar te strak in een paardenstaart was getrokken.

Er zijn ook andere geneesmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken. Hormonen worden soms toegediend aan mensen die prostaatkanker of borstkanker hebben. Uw haar kan daardoor wat meer uitvallen.

Chemotherapie en hoofdhuidkoeling

Haarverlies is bijna altijd van voorbijgaande aard als gevolg van kankertherapie. U hebt de macht om een verschil te maken. U kunt hoofdhuidkoeling aanvragen als u chemotherapie krijgt. Dan krijgt u een gekoelde helm om te dragen. Deze helm koelt je haarwortels, waardoor de hoeveelheid opgenomen toxische elementen afneemt. Uw behandeling duurt daarentegen wel langer. De helm houdt uw hoofdhuid koud tijdens de behandeling en u moet hem daarna ook nog een tijdje dragen.

chemotherapie en een pruik

Als u geen hoofdhuidkoeling wilt toepassen, maar toch uw door chemotherapie veroorzaakte haaruitval wilt verbergen, kunt u een pruik dragen. Als u uw eigen haar nog heeft, is het makkelijker om een pruik te kiezen. De pruik kan dan vergeleken worden met uw eigen haar. Informeer in het ziekenhuis waar u deze kunt krijgen. Kijk ook of uw zorgverzekeraar de kosten van een pruik vergoedt.

Door chemotherapie veroorzaakte haargroei

Normaal gesproken groeit het haar vanzelf weer aan als de chemotherapie is afgelopen. Veel mensen beweren echter dat het nu een andere structuur heeft dan voor de behandelingen. Het is mogelijk dat als u medicijnen gebruikt, uw haar zwakker wordt. Het kan dan gunstig zijn om de haarzakjes te ondersteunen met een natuurlijk preparaat dat voedingsstoffen voor de haarzakjes bevat, zoals mineralen, vitaminen en vetzuren.

Behandelingen van haaruitval en kaalheid bij vrouwen

Gelukkig kan haaruitval bij vrouwen met de huidige medische ontwikkelingen gemakkelijk worden behandeld. Er zijn verschillende behandelingen en ingrepen mogelijk. Wanneer u last heeft van haaruitval, is het van essentieel belang om medisch advies in te winnen. Haaruitval wordt verschillend behandeld, afhankelijk van de onderliggende reden. Wilt u meer weten over de verschillende behandelingen voor verschillende soorten haaruitval? Lees dit bericht om meer te leren over de verschillende soorten haaruitval en hoe ze te behandelen.

Herken haaruitval in een vroeg stadium.

Haaruitval die met het blote oog kan worden gezien, wijst erop dat de helft van het haar al is verdwenen. In sommige gevallen is dit al jaren aan de gang. Daarom is het van cruciaal belang om kanker vroeg te ontdekken. Leer meer over hoe u haaruitval thuis kunt controleren met verschillende methoden.

Het is ook van cruciaal belang om te begrijpen met wat voor soort haarverlies u te maken heeft. U zou hiervoor medisch advies kunnen inwinnen. Een haarmeting met een zogenaamde trichoscoop kan ook door een professional worden uitgevoerd.

Behandelmogelijkheden voor elke vorm van haaruitval

Voor de behandeling van haaruitval is eerst en vooral extra onderzoek nodig. Zo kan worden nagegaan of uw haarverlies te wijten is aan een medische oorzaak, zoals een schildklieraandoening of een ijzertekort. Haaruitval bij vrouwen kan op verschillende manieren worden behandeld als deze redenen zijn uitgesloten. Afhankelijk van de soort haaruitval kunnen deze behandelingen verschillen. In de volgende paragrafen worden verschillende therapieën genoemd.

Behandeling van alopecia androgenetica en haaruitval door veroudering

De haarfollikels blijven nog twee tot drie jaar nadat de haren als gevolg van alopecia androgenetica zijn verdwenen. In zeldzame omstandigheden kan dit oplopen tot vijf jaar. Hoe eerder de therapie begint, hoe beter het resultaat. Als u haarverlies opmerkt, ga dan zo snel mogelijk naar uw arts. Hij of zij kan u een dermatoloog aanbevelen. De dermatoloog kan u verschillende therapieën voorstellen.

Minoxidil lotion is heilzaam voor bepaalde dames. Deze wordt tweemaal daags op de hoofdhuid aangebracht en helpt het dunner worden van het haar te voorkomen of te vertragen. Vanwege het risico op geboorteafwijkingen moet u voorkomen dat u zwanger wordt terwijl u minoxidil gebruikt. Huiduitslag, verhoogde transpiratie, libidoverlies en depressie zijn enkele van de andere negatieve effecten van het geneesmiddel. De Diane-pil kan gunstig zijn voor bepaalde vrouwen. Deze medicatie bevat hormonen die kunnen helpen om haaruitval te voorkomen. Deze medicatie wordt echter zelden aanbevolen vanwege de aanzienlijke negatieve effecten. De Diane-pil verhoogt het risico op trombose en andere cardiovasculaire aandoeningen.

Haarserum of mesotherapie

Mesotherapie is in sommige klinieken mogelijk. Hierbij worden honderden injecties in de hoofdhuid gespoten met een apparaat dat mesogun wordt genoemd. Hiervoor kunnen eigen bloedplaatjes of voedingsstoffen en kruiden worden gebruikt. Dezelfde bestanddelen worden ook verpakt in kleine vetbolletjes die in een haarserum op de hoofdhuid worden aangebracht. Deze vetbolletjes openen zich bij de haarfollikels, waardoor de actieve chemicaliën in de cel vrijkomen. Hierdoor zijn injecties niet meer nodig. Dit haarserum is gemaakt met kruiden en mineralen, en het bevat ook een DHT-remmer.

Telogene haaruitval behandeling

Acute telogene haaruitval herstelt zich meestal vanzelf. Hoewel haaruitval niet kan worden bespoedigd, stopt het normaal gesproken na drie tot zes maanden. Uw haar zal hierna meestal volledig genezen.

De oorzaak van telogeen haarverlies moet worden herkend en aangepakt om chronisch telogeen haarverlies te kunnen behandelen. Medicatie die haaruitval veroorzaakt kan bijvoorbeeld worden gestopt, een ijzertekort kan worden aangevuld, of een schildklierprobleem kan worden aangepakt. Meestal gaat het een tijdje beter voordat het weer slechter gaat. Maar ook bij deze vorm van haaruitval kan spontane genezing over een langere periode plaatsvinden.

Omdat sommige mensen niet spontaan herstellen, kan het bovengenoemde haarserum de haarfollikels bij dit type haarverlies helpen.

Alopecia areata behandeling

In de meeste gevallen van alopecia areata groeit het haar binnen enkele maanden tot jaren vanzelf weer aan. Veel vrouwen vinden het echter onmogelijk om te wachten en geven de voorkeur aan therapie. Corticosteroïden, laserbehandeling, Platelet Rich Plasma (PRP), of lokale immunotherapie kunnen dan worden gebruikt om te proberen de genezing te versnellen. Deze hebben een breed scala aan effecten. Er is een kans dat een haarserum hier ook kan helpen.

Permanente haaruitval oplossingen

In sommige situaties van haaruitval, zoals algemene haaruitval, haaruitval rond de haarlijn en traumatische haaruitval, is er geen genezing mogelijk. Zelfs als het haarverlies onomkeerbaar is, zijn er nog mogelijkheden voor therapie. Een pruik of haarstukje kan worden gebruikt om kale plekken of dunner wordend haar te verbergen.

Haarpigmentatie kan worden toegepast op dunner wordend haar. Dit houdt in dat u kleine stoppeltjes op uw hoofdhuid aanbrengt. Met deze puntjes kunt u de kleur van uw hoofdhuid verbergen, waardoor het minder opvalt door uw haar.

Haartransplantatie is tegenwoordig ook een optie. Bij deze ingreep worden bestaande haarfollikels en haren gewonnen en getransplanteerd naar kale plekken op het hoofd. Haarzakjes en haren komen meestal uit de achterkant van het hoofd. Als dat onvoldoende is, kunnen in plaats daarvan haarzakjes uit andere delen van het lichaam worden gebruikt. Het bijzondere is dat de haren die uit deze follikels groeien dezelfde kwaliteit hebben als de haren die uit de hoofdhuid groeien. Na een maand vallen de getransplanteerde haren uit, maar ze komen na drie tot vier maanden weer terug. Het resultaat is ideaal na ongeveer een jaar. Omdat u haarfollikels verplaatst, heeft deze techniek het nadeel dat uw haar in het algemeen iets dunner wordt.

Suggesties om haaruitval tegen te gaan

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om haaruitval te vertragen of te stoppen, of op zijn minst te voorkomen dat het erger wordt. Zorg bijvoorbeeld voor een evenwichtige voeding. Vitamine B, C, D, E en K2 helpen uw haar te versterken. Zink en ijzer helpen het haar sneller te ontwikkelen, en eiwitrijke diëten zijn ook gunstig. Ondanks het feit dat de meeste vrouwen zich geen leven zonder haardroger, krultang of stijltang kunnen voorstellen, zijn deze warmtebronnen schadelijk voor het haar. Ze maken het haar broos door het uit te drogen. Probeer ze daarom zo weinig mogelijk te gebruiken.

 • Wat zijn de oorzaken van haaruitval?
 • Haaruitval kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder:
 • ‘Normaal’
 • Per dag verliest u 50 tot 120 haren. Er zijn geen kale plekken of een dunner wordende haardos als gevolg van het haarverlies.
 • Het proces van ouder worden
 • Uw haar valt volgens een voorspelbaar patroon uit. Alopecia androgenetica is de term voor deze aandoening. Mannen hebben meer kans op deze vorm van haaruitval dan vrouwen. Kaalheid is een aandoening die meestal in families voorkomt.
 • Alopecia areata is een vorm van alopecia.
 • U krijgt plotseling één of meer kale plekken. Deze plekken zijn meestal rond of ovaal van vorm. De kale plekken bevinden zich meestal op het hoofd, hoewel ze ook elders op het lichaam kunnen voorkomen.
 • Haaruitval die wijdverspreid is
 • Wijdverbreid haarverlies
 • U verliest meer haar dan normaal en uw haar wordt dunner. Stress, koorts, laag gewicht, ijzertekort, bevalling, ziekte (zoals een schildklieraandoening), operatie of medicatie kunnen hier allemaal toe bijdragen.
 • Chemotherapie
 • Dit kan tot gevolg hebben dat u in korte tijd (een aanzienlijk deel van) uw haar verliest.
 • Kapsels en hoofddeksels die veel druk uitoefenen op het haar, zoals een strakke knot, vlecht, haarspeld, hairextensions, hoofddoek of tulband.
 • Een schimmel heeft de hoofdhuid geïnfecteerd.
 • Uw hoofd krijgt rode, schilferige plekken. Haren vallen af, waardoor kale plekken ontstaan.

Syfilis is een geslachtsziekte.

U kunt kale plekken op uw hoofd krijgen, vele weken nadat u het virus hebt opgelopen.

Haartrekstoornissen (trichotillomanie) veroorzaken littekens op de hoofdhuid.

Wat kunt u doen als u uw haar verliest?

Er zijn veel haaruitvalproducten, zoals lotions, crèmes en shampoos, op de markt (die bijvoorbeeld cafeïne bevatten). De doeltreffendheid van deze producten is nog niet bewezen. Diëten en vitaminesupplementen zijn vaak niet doeltreffend.

Heeft u kale plekken of dunner wordende manen? Zorg er dan voor dat je hoofdhuid goed beschermd is tegen de zon. Draag bijvoorbeeld een hoed, pet of sjaal. Smeer ook de haarloze zones in met zonnebrandcrème. Zo vermindert u het risico op huidkanker.

Een haarstukje of pruik (pruik) kan een optie zijn als de kaalheid of kale plekken niet verbeteren.

Voorkomen dat uw haar uitvalt

Hoewel het merendeel van de haaruitval erfelijk is, zijn er tal van strategieën om het te voorkomen. Eerst en vooral kunt u alle andere mogelijke oorzaken van haaruitval uitsluiten. Zorg dus voor voldoende rust en zorg dat u niet te gestrest raakt, ook al is dat voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Het is ook van cruciaal belang om voldoende te slapen om stress zoveel mogelijk te verminderen.

Zorg ervoor dat u ook voldoende ijzer en vitaminen binnenkrijgt. Zorg ervoor dat u goed eet en laat u zo nodig bijpraten door uw arts of apotheker. Het is ook van cruciaal belang om voldoende eiwitten, vitaminen, zink en omega-3 vetzuren binnen te krijgen voor gezond haar. Dit houdt in dat u een verscheidenheid aan fruit, groenten en zeevruchten moet consumeren. Raadpleeg uw arts of een diëtist voor meer advies over een gezond dieet.

Verder is het gebruik van shampoo en conditioners om uw hoofdhuid te verzorgen een geweldig idee. Bovendien lijkt schoon haar voller en gezonder dan vies, ongewassen haar. Bovendien, vermijd het borstelen van vochtig haar omdat dit veel haren kan beschadigen die zich anders zouden ontwikkelen. Kam uw haar pas als het helemaal droog is, en gebruik een zachte borstel of een kam met brede tanden.

Haaruitval kan ook worden veroorzaakt door een te strakke haarstijl (voor vrouwen), zoals het haar te ver naar achteren trekken met spelden of elastiekjes. Tractiealopecia is de medische term voor deze vorm van haaruitval. U kunt deze vorm van haaruitval voorkomen door bepaalde kapsels te vermijden.

Laat uw haar ook niet knippen door een kapper. Als u zich zorgen maakt over het uitvallen van uw haar of als u al dunner wordend of uitvallend haar heeft, zullen deze kappersbehandelingen het proces alleen maar versnellen.

U kunt ook overwegen om haargroeiproducten te gebruiken. Overweeg echter zorgvuldig de voor- en nadelen van haargroeiproducten. Check ook de beste sport BH’s 2023!