Intermittent fasting vrouwen

Intermetted-Fasting-Vrouwen

Intermittent fasting vrouwen

Een complete gids over Intermittent fasting bij vrouwen! Wat is het, hoe het werkt, waar moet je rekening mee houden? Ik testte het en neem je graag mee in mijn ervaringen over Intermittent fasting bij vrouwen!

Is het mogelijk voor vrouwen om een Intermittent fasting plan te volgen?

In deze blog leer je onder andere hoe vasten invloed heeft op je hormonen, gewichtsvermindering en vruchtbaarheid.

In feite kan het, net als andere diëten, voor sommige mensen heel goed werken terwijl het voor anderen jammerlijk mislukt. Sommige mensen zweren bij een koolhydraatarm dieet en zeggen dat het hun leven heeft veranderd, terwijl anderen zeggen dat ze er uitgeput van raken en niet meer in staat zijn om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dus, wat houdt een dieet precies in? Omdat je probeert af te vallen, gaat bijna elk dieet gepaard met een negatieve energiebalans.

Doe altijd wat voor jou het beste werkt! Hoe kun je daar achter komen? Alles proberen tot je iets vindt waar je blij van wordt. Ik ben er een groot voorstander van dat er een basis is waaraan diëten moeten voldoen, niet alle diëten zijn goed voor je gezondheid, wat zeker voor leuke marketinggrappen zal zorgen.

Wat is Intermittent Fasting, en hoe werkt het?
Intermittent fasting, of IF, is wanneer je voor een bepaalde tijd zonder voedsel gaat. 16 uur vasten en over 8 uur eten is een voorbeeld. Je mag bijvoorbeeld je maaltijden eten van 12:00 uur tot 20:00 uur. Buiten dit tijdvenster mag je niets eten.

Echter heb je verschillende manieren om te vasten, bovenstaande is een manier, maar je kan ook een complete dag eten skippen.

Er is bewijs dat als je Intermittent Fasting op de juiste manier beoefent, je kunt helpen met het volgende:

Het onder controle houden van de bloedglucose
Het beheersen van lipiden in het bloed, zoals triglyceriden
Het verminderen van uw kans op het ontwikkelen van coronaire hartziekte.
Beheer van lichaamsgewicht
u te helpen bij het verkrijgen (of behouden) van magere spiermassa
Het risico op kanker wordt verminderd, en er zijn nog andere voordelen.
Met zoveel voordelen is het geen verrassing dat dit dieet door meerdere mensen is bedacht. Er is echter een verwant patroon naar voren gekomen: eetbuien, verstoring van de stofwisseling, het uitblijven van de menstruatie en een vervroegde menopauze worden door sommige vrouwen gemeld.

Hoe werkt Intermittent fasting?

Intermittent fasting heeft de vervroegde menopauze veroorzaakt bij sommigen van begin twintig. Ik ben begin twintig!!!

Vrouwelijke hormonen kunnen worden verstoord door intermitterend vasten.
Intermittent fasting is een groot probleem voor sommige vrouwen. De hormonen die belangrijke functies als de eisprong, de stofwisseling en zelfs de stemming regelen, zijn ongelooflijk gevoelig voor je energie-inname, zo blijkt.

Het veranderen van je eetgewoonten, inclusief hoeveel en wanneer je consumeert, kan een nadelige invloed hebben op je voortplantingshormonen.

Dus, hoe gebeurt dit? Daar kom je verderop meer over te weten.

Hormonen bij Intermittent Fasting
Vasten heeft een effect op de voortplantingshormonen van zowel mannen als vrouwen. Het heeft iets te maken met de HPG-as. (As van het hypothalamus-hypofyse gonadale systeem)

Bij vrouwen stimuleren follikelstimulerend hormoon (afgekort FSH, ook follitropine genoemd) en luteïniserend hormoon (LH) de productie van oestrogeen en progesteron, die we nodig hebben voor de ovulatie en om zwanger te worden.

Bij mannen stimuleren hormonen de synthese van testosteron en sperma.

GnRH-impulsen moeten precies getimed worden omdat deze kettingreacties bij vrouwen volgens een zeer specifieke, regelmatige cyclus verlopen, anders kan alles uit de hand lopen. De menstruatie stopt, eitjes komen niet vrij… Chaos!

Als gevolg daarvan zijn deze impulsen extreem gevoelig voor vele omgevingsfactoren. Het is aangetoond dat zelfs het missen van één maaltijd (wat natuurlijk geen noodgeval is) je hormoonhuishouding in een overdrive kan brengen.

Dit is een van de redenen waarom sommige vrouwen moeite hebben met Intermittent Fasting.

Wel of niet Intermittent fasting vrouwen?

Hoe je voeding en te veel stress schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.
Je hebt een negatieve energiebalans als je consequent te weinig voedsel eet. Als je een negatieve energiebalans hebt, zul je gewicht verliezen, en dat is precies wat je wilt. Maar als het extreem is, of als je te lang in een negatieve energiebalans blijft in combinatie met andere stressoren, kan het de oorzaak zijn van de hormonale spiraal die we zien bij vrouwen die vasten.

Een negatieve energiebalans wordt veroorzaakt doordat je minder verbruikt dan je verbrandt, en ook door:

Voedingsdeficiënties
Een overmatige hoeveelheid training.
Ziekte, infecties en aanhoudende ontstekingen zijn allemaal symptomen van te veel stress.
Er is onvoldoende rust en recuperatie.

Lifehack: Proberen om warm te blijven kan veel energie verbranden.

Elke combinatie van stressoren kan bijvoorbeeld een overmatig negatieve energiebalans veroorzaken en de eisprong verhinderen:

Als je marathontraining mixt met de ziekte, heb je een recept voor een ramp.
Te weinig fruit en groenten eten en te veel dagen achter elkaar naar de sportschool gaan
Psychologische stress kan een ravage aanrichten in je hormoonhuishouding.
Ons lichaam is niet in staat onderscheid te maken tussen een echte bedreiging en een bedreiging die door onze gedachten en gevoelens wordt gecreëerd. (Denk aan hoe je buikspieren gaat krijgen.)

Deze “bedreigingen” kunnen ons stresshormoon cortisol doen stijgen. Wat is er met cortisol? Het onderdrukt GnRH, onze oude vriend.

Conclusie: Het verstoren van GnRH heeft een cascade-effect dat de productie van de voortplantingshormonen oestrogeen en progesteron in je eierstokken kan verminderen.

Dit heeft niets te maken met eerder onderzoek dat suggereerde dat je het pas zou krijgen als je minder dan 11% lichaamsvet had. Dus, zelfs als je 30% lichaamsvet hebt, als je lang genoeg in een negatieve energiebalans zit, en ook nog eens erg gestrest bent, zal de voortplanting stoppen.

Dat is althans de theorie! Check ook eens wat je op een kaartje voor geboorte meisjes kunt zetten!

Bedenk echter wel dat iedereen anders is, dus ga niet af op lovende woorden over een bepaald dieet. Kijk naar het bewijs. Probeer het uit, schrijf je bevindingen op, en doe waar jij je het prettigst bij voelt.

Regelmatig vasten
In een notendop betekent intermittent fasting dat je gedurende een bepaalde tijd niet eet, bijvoorbeeld van het avondeten tot de volgende dag rond lunchtijd. Omdat je geen calorieën binnenkrijgt, verbrandt je lichaam eerst de koolhydraatreserves in je lever en spieren, voordat het overschakelt op vetverbranding.

Intermittent fasting biedt naast gewichtsverlies een aantal gezondheidsvoordelen. Regelmatig vasten verbetert bijvoorbeeld het cholesterolgehalte in het bloed. Bovendien ruimen je cellen zichzelf op en repareren ze zichzelf via een proces dat autofagie heet. Hierdoor worden verouderde celonderdelen sneller afgevoerd.
Vasten schijnt ook een gunstig effect te hebben tijdens chemotherapie (uiteraard moet u dit nooit op eigen houtje proberen, maar altijd uw oncoloog raadplegen).
Bovenal is het gevoel van intermittent fasting heerlijk: je geest is helderder, je maag is platter, en je hebt genoeg energie om het tien uur vol te houden.
Regelmatig vasten is ook veel beter vol te houden dan diëten.

Intermittent fasting en vrouwen

Ondanks de vele voordelen is intermittent fasting niet altijd geschikt voor vrouwen. Wij vrouwen zijn, helaas, veel gevoeliger voor calorietekorten dan mannen. Dit heeft te maken met ons vermogen om ons voort te planten.

Het kost veel energie om een kind in je baarmoeder te laten groeien en vervolgens langdurig te voeden. Als gevolg daarvan houdt je vrouwelijk lichaam je vetophopingen nauwlettend in de gaten. Het houdt rekening met wie in de toekomst nog een kind zal krijgen en maakt het je dus moeilijk om af te vallen omdat je lichaam vet liever opslaat als reserve. Als u met succes bent afgevallen, kunnen de kilo’s er door de omgeving af en toe weer snel bij zijn. Vind je dit nu al een leuke blog? Bekijk dan eens onze andere blogs! Over bijvoorbeeld of blarenpleisters helpen bij puistjes, hoe je haaruitval voorkomt en wat de beste shampoo is tegen haaruitval. Je leest alles op Echtsharon.nl

Je stuurt een duidelijk biologisch signaal naar je lichaam door een tijd niet te eten. In werkelijkheid is het een aan schaarste gerelateerd stresssignaal. Welnu, een beetje stress is goed voor je lichaam; het reageert met allerlei beschermingsmechanismen om de volgende keer weerbaarder te worden; dit staat bekend als hormese. Intermittent fasting kan voor vrouwen aanvoelen als serieuze, echte stress voor je lichaam, vooral als je het een paar keer per week doet. Als gevolg daarvan denkt je lichaam dat het honger lijdt, met alle (hormonale) gevolgen van dien. Studies bij ratten hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een tekort aan calorieën hun vruchtbaarheid vermindert, terwijl mannelijke ratten juist vruchtbaarder worden.

Wanneer moet je vasten en wanneer niet?

Dit alles betekent natuurlijk niet dat je als vrouw niet aan intermittent fasting kunt doen. Daarvoor zijn de voordelen veel te groot. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je het toch doet.

Ja, dat is zo!

Voordat je begint met vasten, helpt het als je lichaam al gewend is aan het verbranden van vet in plaats van koolhydraten. Dit kun je doen door je koolhydraatinname te beperken en je maaltijden te richten op groenten, eiwitten en gezonde vetten. Als je niet langer elke 2 of 3 uur honger hebt, suiker gemakkelijk kunt weerstaan en de hele dag door een constant energieniveau hebt, zijn dit allemaal tekenen dat je lichaam goed is geworden in het verbranden van vet als belangrijkste energiebron.

Het is ook van cruciaal belang dat u consequent sport, niet te veel stress hebt en voldoende slaapt.

Misschien ga je gewoon op je gevoel af als je voor het eerst begint met intermittent fasting. Zo nu en dan hebben we allemaal wel eens dagen dat we geen zin hebben in avondeten of ontbijt. Of als je de deur uit moet omdat je het te druk hebt. Thuis werd ons geleerd dat je altijd moet eten. O, wat voor rampspoed staat je te wachten als je een maaltijd overslaat! Toch zijn dat de beste tijden om te vasten. Simpel gezegd, niet eten. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je je lichaam en de signalen die het je geeft, zult leren kennen.

Als u liever een schema volgt, begin dan met één dag per week het avondeten over te slaan en de dag erna het ontbijt. Let altijd op hoe je je voelt en zet jezelf niet onder druk.
Maak er geen wedstrijd van om te zien hoe lang je kunt vasten zonder te eten; kijk in plaats daarvan hoe je zo min mogelijk tijd kunt vasten terwijl je toch resultaten ziet.

Het is beter om niet…
Heb je last van hormonale problemen, zoals een schildklieraandoening, onregelmatige menstruatie of de menopauze? Dan moet je intermittent fasting met voorzichtigheid toepassen. Ook als je van plan bent zwanger te worden of onlangs bevallen bent, kun je caloriebeperking beter een tijdje vermijden.
Bovenal is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de signalen van je lichaam tijdens intermittent fasting. Het moet eenvoudig zijn; je moet het leuk vinden in plaats van moeilijk. Als je regelmatig aan intermittent fasting doet en merkt dat je langzaam aankomt, spiermassa verliest, slecht slaapt, constant honger voelt of periodes overslaat, dan is het beter om te stoppen.

Is intermittent fasting een goede manier om af te vallen?
Intermittent fasting kan je helpen gewicht te verliezen als je in je dieet in totaal minder calorieën eet dan je verbruikt. Om de dag vasten is effectiever dan intermitterend vasten als het gaat om gewichtsverlies. Dit is logisch omdat je meer dagen van de week een lage energie-inname hebt als je om de dag vast. Het is onduidelijk of mensen hun gewichtsverlies ook na een langere periode volhouden.

Wanneer moet je gaan intermitterend vasten?
Intermittent fasting is bedoeld om mensen te helpen afvallen door ze dagelijks of wekelijks minder te laten eten, waardoor ze minder calorieën binnenkrijgen. Als gevolg daarvan zult u gewicht verliezen.

Elke versie werkt op een iets andere manier. In het 16/8 tijdschema liggen de maaltijden dichter bij elkaar. De bevrediging van de ene maaltijd leidt tot minder honger bij de volgende. Als gevolg daarvan zal er in het algemeen minder voedsel worden geconsumeerd.

Is het waar dat intermittent fasting invloed heeft op je menstruatiecyclus?
Snelle gewichtsafname kan ertoe leiden dat je je menstruatie mist. Bovendien kan caloriebeperking over een langere periode problemen met de voortplanting veroorzaken.

Intermittent fasting vrouwen tips

Intermittent fasting is niet het enige caloriebeperkte dieet dat hiervoor kan worden gebruikt. In werkelijkheid is voortplanting gebonden aan energiebalans. Vetverlies is een gevaar voor de voortgang van je lichaam. En voortplanting is onhandig voor een periode waarin er gevaar is of onvoldoende voeding. De hormonen die uw menstruatiecyclus regelen, worden door het vasten beïnvloed.

Is het mogelijk om intermitterend te vasten tijdens de menstruatie?
Het premenstrueel syndroom (PMS) maakt sommige vrouwen kwetsbaarder voor stress, hunkeren naar voedsel en eetbuien. Heb jij dat ook? Verleng dan in de week voor je menstruatie je eetmoment om de stress te verminderen. Bijvoorbeeld van 6 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s ochtends. Je kunt ook tijdelijk je calorietekort laten varen en je calorie-inname aanpassen naar onderhoud voor de week. Je kunt je ontspannen tot de tweede of derde dag van je menstruatie.
Waarom is oestrogeen belangrijk voor je honger, humeur, metabolisme en lichaamsvetpercentage?
Oestrogeen is om verschillende redenen van vitaal belang, niet alleen tijdens je menstruatiecyclus. Oestrogeen receptoren zijn overal in je lichaam te vinden, inclusief de hersenen, het maagdarmkanaal (spijsvertering), en de botten.

Als je oestrogeenbalans verandert, verandert er iets in je stofwisseling, spijsvertering, stemming, concentratievermogen, herstelvermogen, botvorming, hongergevoel en energiebalans.
Als je vast, kan je oestrogeenspiegel dalen, waardoor je eetlust en je volheidsniveau gaan schommelen. Het gevolg kan zijn dat je meer honger voelt (en meer voedsel consumeert) dan gewoonlijk.

Oestrogeen heeft ook een invloed op vetophoping. Een tekort aan oestrogeen zou leiden tot vetophoping. Dit zou dus een van de redenen kunnen zijn waarom vrouwen na de menopauze sneller vet opslaan en het moeilijker hebben om af te vallen. Misschien is dit niet de enige factor die meespeelt, en zijn er nog andere (ouder worden, minder spiermassa en verandering van het metabolisme).

Het onderzoek naar de invloed van hormonen staat nog in de kinderschoenen dus veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat afvallen bij vrouwen anders werkt dan bij mannen en dat daarom voor vrouwen een andere aanpak nodig is dan voor mannen.

Intermittent fasting om af te vallen lijkt in het begin misschien goed te werken, maar kan er uiteindelijk voor zorgen dat je hormoonhuishouding in de war raakt en je hormonale klachten ontwikkelt waaronder vruchtbaarheidsproblemen, onregelmatige menstruatiecyclus, stemmingswisselingen, eetbuien, vermoeidheid of gewichtstoename.

Is intermittent fasting schadelijk voor de gezondheid van vrouwen?
Nee, dat is niet het geval. Het is echter niet voor iedereen geschikt. Het wordt voor bepaalde dames afgeraden om ermee te beginnen of te experimenteren. Als je intermittent fasting overweegt, wees dan voorzichtig.

Je wilt zwanger worden, je bent zwanger, of je geeft borstvoeding.
Heb je ooit een eetprobleem gehad of een tumultueuze band met voedsel?
Fysiek, emotioneel en cognitief onder veel stress staat
Weinig kennis hebt van voeding en hoe u een evenwichtig dieet kunt samenstellen Slecht slaapt, vaak wakker wordt, of ’s morgens niet uitgerust bent (laat u begeleiden door iemand die er verstand van heeft)
Ook als je geen kinderwens hebt, is intermittent fasting niet de meest voor de hand liggende methode omdat je hormonen invloed hebben op meer dan alleen je vruchtbaarheid.

Als u dit toch wilt gaan doen, is er een manier die meer geschikt is voor het vrouwenlichaam, zodat u de vruchten ervan kunt plukken en de nadelen kunt vermijden.