Ik rijd elke dag deze route naar werk, of althans, bijna elke dag, want tegenwoordig werk ik (gelukkig) niet meer fulltime. Tijdens die route, die je al honderden keren hebt gereden, ga je je vaak onnodige dingen afvragen. Of tenminste, ik dan. In de lente komen er altijd honderden van die gele bloemen langs de snelweg en dan denk ik; dat ziet er gezellig uit! Maar hoe komen die gele bloemen langs de snelweg en wie plant ze daar? Of hoe heten ze? En wie onderhoud ze? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden. Gelukkig had ik een bevriende hovenier die me wel even wat antwoorden wilde geven. En dan begin je 2023 toch met een lekker stukje kennis! Hoe heten die gele bloemen langs de snelweg? Je leest het in deze blog! Wil je gelijk weten hoe ze daar komen? Scroll dan helemaal naar beneden in de blog!
Gele bloemen bij de snelweg
Mijn bevriende hovenier kon al snel antwoord geven om welke soorten gele bloemen in bedoelde. Over het algemeen staan er drie soorten gele bloemen langs de snelweg, we gaan ze even stuk voor stuk doornemen.
Koolzaad ofwel de Brassica napus:
De gele bloem van koolzaad is een kenmerkende en opvallende verschijning in het landschap, vooral in de zomer en het vroege najaar. Koolzaad is een jaarlijkse plant die behoort tot de familie van de koolgewassen en wordt gekenmerkt door zijn grote, gele bloemen. De bloemen worden gevolgd door de vorming van harde, ronde zaden die worden gebruikt voor de productie van olie en voedsel voor mensen en dieren. Koolzaad groeit goed in veel verschillende klimaten en wordt veel geteeld in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het is ook een belangrijke honingplant voor bijen.
Raapzaad, ofwel de Brassica rapa subsp. oleifera
Raapzaad is een plant die behoort tot de familie van de koolgewassen en wordt gekenmerkt door zijn grote, gele bloemen. De bloemen verschijnen in de zomer en vallen op door hun grote, gele kleur. Ze worden gevolgd door de vorming van harde, ronde zaden die worden gebruikt voor de productie van olie en voedsel voor mensen en dieren. Raapzaad groeit goed in veel verschillende klimaten en wordt veel geteeld in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het is ook een belangrijke honingplant voor bijen. In tegenstelling tot koolzaad, wordt raapzaad meestal niet geteeld voor de productie van bloemen, maar voor de zaden en olie die ervan worden gemaakt.
Herik, ofwel de Sinapis Arvenis
Sinapis arvensis is een jaarlijkse plant die behoort tot de familie van de mosterdplanten en wordt ook wel “veldmosterd” of “herik” genoemd. De plant heeft kleine, gele bloemen die in trosvormige clusters groeien en bloeien in de zomer. De bloemen worden gevolgd door de vorming van kleine, ronde zaden die worden gebruikt voor de productie van mosterd en olie. Sinapis arvensis groeit goed in veel verschillende klimaten en wordt veel geteeld in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het is een populaire plant voor de productie van mosterd en wordt vaak gebruikt als groenbemester om de bodem te verbeteren.
Meest voorkomende bloemen en planten langs de weg
Als we het dan verder gaan hebben over de meest voorkomende bloemen en planten langs de weg, mag daar de paardebloem natuurlijk niet ontbreken. De Paardenbloem (Taraxacum officinale) is een overblijvende kruidachtige plant die behoort tot de familie van de Composieten en wordt gekenmerkt door zijn grote, gele bloemen die bloeien in de lente en de vroege zomer.
De bloemen worden gevolgd door de vorming van ronde, dikke zaden die worden gebruikt voor de productie van medicinale en culinaire oliën. Paardenbloem komt voor in veel verschillende klimaten en is een algemeen voorkomende plant in veel delen van Europa, Noord-Amerika en Azië.
De plant wordt vaak als onkruid gezien, maar heeft ook medicinale en culinaire toepassingen. De wortel en bladeren van de paardenbloem bevatten bitterstoffen die worden gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en om te dienen als een natuurlijk diureticum. De bloemen en zaden van de paardenbloem worden ook gebruikt in de culinaire wereld en kunnen worden gebruikt om mosterd, brood en andere gerechten op te smaken.
De Boterbloem is ook nog zo’n graag geziene gast langs de snelweg.
De Boterbloem (Ranunculus) is een geslacht van kruidachtige planten dat behoort tot de familie van de Ranunculaceae. Er zijn ongeveer 400 soorten ranonkels, die ook wel “boterbloemen” worden genoemd vanwege hun prachtige, grote en bloeiende bloemen die doen denken aan boter. De bloemen zijn meestal geel, oranje of rood van kleur en bloeien in de lente en de vroege zomer. Boterbloemen komen voor in veel verschillende klimaten en kunnen worden gevonden in gebieden over de hele wereld, hoewel ze het meest voorkomen in gematigde klimaten. De planten worden vaak gebruikt als sierplanten en worden veel aangeplant in tuinen vanwege hun opvallende bloemen. Sommige soorten ranonkels zijn ook medicinale planten en worden gebruikt in de traditionele geneeskunde om een aantal aandoeningen te behandelen.
Maar Sharon, hoe komen die bloemen langs de snelweg?
Wat ik eerst dacht, is dat overijverige gemeentemedewerkers de wegen gewoon wat leuker wilde maken en 1x per jaar random wat bloemzaden gingen strooien. Helaas was dit iets te romantisch gedacht. De gele bloemetjes langs de snelweg komen namelijk vooral door stuifmeel en door langsrijdende voertuigen. Een tractor of vrachtwagen die op een boerenerf is geweest en vervolgens langs een weg rijdt, verliest nog wel eens wat. Al die ‘rommel’ van de zaadjes, nestelen zich gelijk langs de weg. Over het algemeen, worden al deze bloemen langs de snelweg dus als onkruid gezien. Ze worden dus niet gepland, maar het zijn zaden die door vogels, langsrijdende auto’s of door de wind, langs de weg belanden. Een stukje minder romantisch als mijn beeld, maar nu heb je wel het antwoord!
Ik hoop dat je dit weer een interessant blog vond! Wil je meer blogs lezen? Bekijk dan ook eens iets over Mixen met Limoncello of Micro Needling!