Hoe kunnen bedrijven de behoefte aan veiligheid in evenwicht brengen met het verlangen naar innovatie?

Of je nu een groot bedrijf hebt of een kleine onderneming runt als freelancer, veiligheid staat vaak niet op één. Dat is zonde, want in een wereld waarin het internet onmisbaar wordt, wordt ook veiligheid een onmisbare factor op het werk. Toch wil je niet dat veiligheid van je bedrijf de innovatie van je werkzaamheden of de innovatieve technische oplossing in de weg loopt. Hoe vind je evenwicht tussen de behoefte aan veiligheid en dat verlangen naar innovatie? We bespreken in dit artikel enkele oplossingen.

Ga niet minderen

Een simpele oplossing om je bedrijf veiliger te maken zou misschien zijn om bijvoorbeeld slimme apparaten de deur uit te doen, omdat ze zo gevoelig zijn voor hacken. Hoewel dat een goed idee lijkt voor de korte termijn, zul je moeten beamen dat op de langere termijn dit soort oplossingen je innovatieve kracht in de weg loopt. Dus hoe los je het lekken van het internet der dingen op in je bedrijf?

Een VPN download PC kan uitkomst bieden. Door VPN’s te installeren in je bedrijf maak je als het ware een soort firewall en omleiding voor hackers, waardoor ze veel lastiger, tot vrijwel geen, toegang meer hebben tot je netwerk. VPN’s zijn bovendien een relatief goedkope oplossing, waardoor je ook meer geld overhoudt voor innovatieve oplossingen op je werk.

Denk na over updates

Updates lijken een vervelende onderbreking van je werktijd en een enorme onderbreking van je creatieve flow. Toch zijn updates ontzettend belangrijk om systemen bij de tijd te houden. Ook qua veiligheid. Het updaten van onze slimme apparaten is zelfs zo belangrijk, dat de overheid hiervoor een campagne in het leven heeft geroepen.

Slimme apparaten vormen voor zowel mensen thuis, als mensen op kantoor een poort naar een volledig netwerk. Hackers kunnen gegevens stelen en je hiermee chanteren of de gegevens zelfs gebruiken voor andere criminele activiteiten.

Een update is dus zeker geen tijdverspilling en een slimme manier om je bedrijf innovatief te houden, zonder in te binden op het gebied van veiligheid.

Kies zorgvuldig je apparaten uit

Het is niet alleen slim om als bedrijf te letten op de updates en beveiliging van slimme apparaten via een VPN. Je moet ook letten op het soort apparaten dat je koopt. Gelukkig is er op dat gebied goed nieuws voor alle ondernemers. Onveilige apparaten mogen straks niet meer verkocht worden. Het slechte nieuws: inmiddels zijn er wel miljoenen al van verkocht, totdat het verbod erop komt.

Dat betekent dat het soms geen kwaad kan een onveilig apparaat helemaal te vervangen voor een goedgekeurd nieuw apparaat. Vervang bijvoorbeeld de slimme printer als blijkt dat deze een lek vormt in je netwerk.

Maak kosten en voorkom kosten

Bij innovatie denken we vaak aan het voorkomen van kosten op zaken die niets toevoegen aan de winst van de onderneming. Bij veiligheid is dat vaak het geval. Toch kan bezuinigen op veiligheid er juist voor zorgen dat je wel veel kosten maakt, zodra er iets misgaat. Gegevens worden gegijzeld in rol voor losgeld of een hack zorgt ervoor dat werk dat je hebt opgeslagen op de cloud of harde schijf kwijtraakt. Kosten maken voor veiligheid is dus juist een manier om je bedrijf te innoveren.

Toch liever voetbal kijken? Check dan eens het programma van Telstar of Feyenoord!