Verschil Italiaanse en Amerikaanse Pizza

Amerikaanse pizza vs Italiaanse pizza

Pizza, iedereen eet het wel eens. Het is een van de meeste bestelde soorten bij onze vrienden van Thuisbezorgd en een van de meeste gegeten maaltijden ter wereld. Het eten uit de Italiaanse keuken is sowieso populair. Denk aan alle pasta’s, bruschetta’s en zaken zoals wijn en olijfolie; Italië is populair! Italiaanse recepten staan bekend om hun diversiteit in smaken en het gebruik van goede, kwalitatieve ingrediënten.

Toen rond de 19e eeuw, Italiaanse migranten de oversteek maakten naar Amerika, namen ze die beroemde keuken ook mee. Er zijn inmiddels talloze ‘ver-amerikaanse’ gerechten te vinden, zoals de beruchte Mac & Cheese. Een pastagerecht wat ontzettend populair is in Amerika, maar de Italianen echt verafschuwen. Daar hebben we het vandaag echter niet over. We gaan het vandaag over de pizza hebben en dan vooral over het verschil tussen de Amerikaanse en de Italiaanse pizza. Je ziet in de supermarkten overal deze twee landen naar voren komen; Italian Pizza en American Pizza. Wat zijn nou echter deze verschillen? We zoomen eerst even in op de originele pizza; De Italiaanse pizza!

De authentieke Italiaanse Pizza

Wat is nu dus een authentieke Italiaanse pizza? Die wordt eigenlijk vooral gekenmerkt door de bodem. Een echte Italiaanse pizza heeft een dunne bodem. Flinterdun het liefst. Ik ben zelf diverse malen in Italië geweest en heb ontelbaar veel pizza gegeten. Je ziet ze het deeg door de keuken smijten en vervolgens flinterdun rond maken. Een kleine verhoging rondom de rand en dan de grote truc: een foei warme pizza-oven. Een houtgestookte oven die tot wel 300 graden kan worden en eigenlijk; hoe warmer hoe beter. De pizza wordt in 4 tot 5 minuten compleet gaar gemaakt met daarin een fluffy pizza-rand en een flinterdunne bodem.

Amerikaanse pizza of Italiaanse pizza
Italiaanse Pizza

Pizza zoals een Italiaanse pizza bedoeld is! Alleen daarmee heb je nog geen echte ‘pizza’. Om de echte Italiaanse pizza af te ronden, heb je minimaal echte tomatensaus nodig en het liefst mozzarella. Deze drie ingrediënten vormden ook de basis voor de eerste en eigenlijk de bekendste pizza, de Pizza Margherita. Vernoemd naar een vrouw van de Italiaanse koning toentertijd.

Tegenwoordig zijn er Italiaanse pizza’s in alle vormen en maten en vooral met ontelbaar veel ingrediënten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een pizza voor. Het enige wat echt niet mag in Italië? Pizzadeeg maken met een machine. Dit wordt echt als een god schande gezien. Het echte pizzadeeg moet altijd met de handen worden gemaakt en dient met een speciale deeg te worden gekneed.

Je weet nu waar een echte Italiaanse pizza aan moet voldoen. We gaan nu door naar de Amerikaanse pizza. Trouwens, pizza is ook top tijdens je movienight met de meiden!

De echte Amerikaanse pizza

Rond 1905 werd de eerste pizzeria in New York geopend. Allereerst zoals de Italianen hem ook maakten, maar Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als ze hem niet gingen aanpassen, zodat het beter bij hun zou passen. Het voornaamste verschil? Massaproductie. Waar het in Italië een schande is als je deeg met een machine kneed, deden de Amerikanen dit wel gelijk. En waarom? Omdat het te veel moeite kost als je massa’s Pizza’s wilt maken op de manier van de Italianen. Ook staan de Amerikanen bekend als grote eters en vooral met veel vet. De dunne bodems waren niet goed genoeg, waarschijnlijk omdat het niet genoeg vulde. Daarom bedachten de Amerikanen de ‘Dikke bodem’. De Amerikaanse pizza wordt dus gekenmerkt door een veel dikkere, fluffy bodem. Een veel grotere rand waarin het deeg echt opzwelt. Ook voegen Amerikanen veel vaker zaken toe aan de bodem, zoals kaas, truffelolie, bacon of zelf hotdogs en ga zo maar door. Alles om het vettige en vullende aan de pizza toe te voegen.

Italiaanse of Amerikaanse pizza
Amerikaanse Pizza

Het andere grote verschil tussen Italiaanse en Amerikaanse pizza’s is het formaat. Eigenlijk zijn alle standaard Italiaanse pizza’s, te verkrijgen in 20 a 25 centimeter diameter. In Amerika wordt dit als ‘small’ gezien. Je kunt in Amerika tegenwoordig ook pizza’s krijgen ter doorsnee van een vrachtwagenband. Wie kent de series niet dat ze met 6 man een pizzadoos naar binnen werken, om vervolgens met z’n alle van een vettige pizza te genieten. Dat zou in Italië ondenkbaar zijn.

Domino Pizza vs New York Pizza

Eigenlijk wordt het pizza-landschap in Nederland door twee grote pizza-ketens beheerd. De Domino Pizza en de New York Pizza. Het grappige? Dit zijn beide Amerikaanse ketens. Er zijn eigenlijk geen grote Italiaanse pizza ketens. En daar hebben zowel Domino’s Pizza als New York Pizza goed op gelet. Zowel Domino’s als New York Pizza richt zich namelijk op beide doelgroepen. Ze bieden de authentieke Italiaanse pizza aan (Dunne korst), maar ook de Amerikaanse variant (dikke, fluffy bodem). Je kunt dus bij beide ketens een Italiaanse of een Amerikaanse pizza bestellen.

De verschillen tussen Domino’s en New York Pizza

Het grote verschil tussen Domino’s en New York Pizza is de kwaliteit. De kwaliteit van de pizza’s van New York Pizza is iets hoger dan die van Domino’s. De prijs is bij New York Pizza echter ook wat hoger. De bodems bij de New York Pizza zijn over het algemeen wat steviger, in tegenstelling tot een wat taaiere Domino pizza.

Ook is New York Pizza iets traditioneler in hun pizza’s. Waar Domino’s vaak unieke uitspatting heeft (Shoarma pizza, ansjovis pizza), heeft New York Pizza normaal wat traditionele pizza’s. Het ligt maar net aan je smaak, waar je dus liever besteld.

Ook zijn beide pizza ketens tegenwoordig aan het oefenen met bijgerechten, zoals Maïs, Ijs, Kippenvleugeltjes en kaaskroketjes. Ik zou dit zelf niet bij een pizzeria bestellen, maargoed, soms wilt de luie mensen ook wat.

Verschillen tussen Italiaanse en Amerikaanse pizza.

Italiaanse pizza’s zijn dunner en het deeg dient met de hand te worden gekneed. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. 2 a 3 ingrediënten maximaal en de aandacht moet vooral op het pizzadeeg + tomatensaus liggen.

Amerikaanse pizza’s zijn dikker met een fluffy deeg en worden met machines gemaakt. Ook worden hier zoveel mogelijk ingrediënten tegelijk op gegooid. Kaas, bacon, hotdogs, extra veel kaas? Niks is te gek.

Ga je dus voor een echte ‘originele’ pizza? Dan kies je een Italiaanse. Heb je lekkere trek en zin in vettigheid? Dan kies je een Amerikaanse pizza!

Zo, eet smakelijk en laat me weten of jij voor de Italiaanse of Amerikaanse pizza gaat!

Vond je dit een leuke blog? Check dan ook eens onze blog over Champagne Guns!