Needle Spiking

Wat is Needle Spiking

Needle Spiking, een fenomeen waar je de afgelopen tijd in rap tempo meer over hoort. Maar wat is het eigenlijk en waar komt het voor? Vandaag ga ik je op Echtsharon.nl alles vertellen over het nieuwste fenomeen waar mensen voor moeten oppassen: Needle Spiking in Nederland. 

Allereerst even terug in de historie. De eerste berichten over Needle Spiking zien we terug in het verenigd koninkrijk rond 2019. Er is in dat jaar 1900x aangifte gedaan van het vermoeden van Needle Spiking. En dat vermoeden, is goed om erbij te benoemen, want helaas zijn er in weinig gevallen echt bewezen dat het op Needle Spiking gaat. In 2020 zagen we ook gevallen in Frankrijk en België, maar vooral in Engeland blijft het fenomeen bestaan. In 2021/2022 zien we eigenlijk de eerste meldingen binnen Nederland ontstaan. 

Wat is Needle Spiking

Wat is Needle Spiking

Eerst maar even een kleine uitleg voor de mensen die er nog nooit van gehoord hebben. Wat is Needle Spiking precies? Needle Spiking houdt in dat een persoon, door een andere persoon moedwillig wordt geprikt door een naald met daarin een substantie, waardoor je buiten westen raakt. Dit gebeurt vaak in drukke plekken, zoals een kroeg, cafe, maar ook bij stadions hoorden wij laatst verhalen over Needle Spiking. Door de substantie in de ‘naald’, voel je je direct verdoofd en kan je daarna ‘out’ gaan. Wij kunnen eigenlijk maar twee redenen bedenken waarom mensen je moedwillig willen verduffen. Dit is vaak voor seksuele handelingen, of om waardevolle spullen van je af te nemen. Wat het gekke is bij de meeste aangiftes, is dat er geen misbruik is geweest en dat er geen spullen kwijt zijn. Waarom doen mensen dit dan? Dat is voor ons ook een grote vraag… Wellicht de kick?

Wat zit er in Needle Spiking / Welke stof bij Needle Spiking

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van het gevaar van GHB in een drankje. Door GHB blijf je wel bij, maar kun je je lichaam niet meer controleren. De spieren zijn verslapt en eigenlijk kan niet meer goed bepalen wat je wilt doen en wat je niet wilt doen. GHB staat ook wel bekend als de ‘rape-drug’. Een drugs die vaak in iemands glas wordt gedaan, om daarna misbruik van iemand te maken. De eerste gedachte van mensen, is dus dat er GHB in dat naalden wordt gestopt, maar dat is dus niet waar. GHB in Needle Spiking is dus een fabel. GHB is namelijk veel te stroperig om ‘snel’ ingespoten te worden en brand ook enorm bij inspuiten. Wat wordt er dan wel ingespoten?

Het grootste vermoeden dat er is, is dat er stevige subsidies slaapmiddelen in iemand gespoten worden. Echter moeten we hierbij ook direct een kanttekening plaatsen, want in vrijwel geen van de gevallen de afgelopen twee jaar, is er iets in het bloed gevonden. Geen enkele positieve test van een toxicologisch onderzoek en dat is toch vreemd. Of het is dus iets wat niet traceerbaar is, of is het toch iets anders? 

Needle Spiking

Needle Spiking; Hoax of niet?

Er gaan dan ook direct veel verhalen dat Needle Spiking een hoax is. Een hoax is eigenlijk een broodje aap verhaal, iets dat niet waar is. Als we kijken naar vrijwel alle middelen die ingespoten moeten worden, voel je dit en kost dit enige tijd, iets wat je vrijwel zeker door hebt. Echter is er bij geen van de aangiftes een naald gevonden, of sporen van drugs. Ook het voorbeeld met zware slaapmiddelen, zouden ‘beter en sneller’ werken in een glas, dan met bijvoorbeeld in een spuit die je moet inbrengen. Maar is het dan direct een hoax? Nee, dat denken wij niet. Er worden in sommige gevallen wel degelijk ‘prikgaatjes’ gevonden in lichamen. En ook zijn er mensen waarbij amper alcohol in het bloed is gevonden, een paar glazen alcohol die verkeerd vallen, kan dus in de meeste gevallen dus ook worden uitgesloten.

Wat te doen bij Needle Spiking

Wat wij van de verhalen hebben gehoord, is dat het met Needle Spiking ontzettend snel kan gaan. Je voelt wellicht een prik, of niet, maar daarna wordt je erg snel duizelig, misselijk en wil je het liefst ‘frisse lucht’. Vaak gaat het daarna alleen maar bergafwaarts. Wat je dus moet doen als je een vermoeden hebt van Needle Spiking, is direct je vriend of vriendin waarschuwen of personeel wat in de buurt is. Ook is het raadzaam om direct een ambulance te bellen en de politie, zodat er direct onderzoek gedaan kan worden en je aangifte kunt doen. 

De conclusie van dit verhaal? We weten het eigenlijk niet. Er is nog weinig bewijs, maar er zijn teveel voorbeelden om het zomaar als ‘Hoax’ te bestempelen. Maar wat het belangrijkste is, pas op jezelf en praat met je vrienden en vriendinnen over dit fenomeen.

Vond je deze blog het lezen waard? Check dan ook andere blogs van EchtSharon, zoals die over Blarenpleisters op Puisten of Casino’s, of over de beste shampoo voor je hoofdhuid!