Zelf gerstekorrel verwijderen

Zelf Gerstekorrel weghalen

Gerstekorrel (zelf) verwijderen

Gerstekorrels zijn eigenlijk altijd ongewenst en deze wil je zo snel mogelijk verwijderen. Of tenminste, dat willen wij! Want Gerstekorrels verwijderen is makkelijker dan je denkt en je hoeft hiervoor niet altijd naar de huisarts. Wij gaan je vandaag wat meer meenemen in hoe je gerstekorrels kunt verwijderen en vooral; hoe je zelf gerstekorrels kunt verwijderen. We gaan je eerst wat meer informatie geven over hoe gerstekorrels ontstaan, wat je er tegen kunt doen en daarna, hoe je ze kunt verwijderen. Geen zin om alle info te lezen? Scroll dan gelijk naar beneden naar het kopje; Zelf gerstekorrels verwijderen.

Wat is een gerstekorrel

Een gerstekorrel is eigenlijk een soort bultje, wat soms aangezien wordt als een puistje of een ontstoken bult. Dat is echter niet waar. Wat is een gerstekorrel dan wel? Dat gaan we je nu vertellen! Een gerstekorrel is een verstopping van een talk- of zweetklier. Deze verstopping uit zich vervolgens in een klein wit bultje, vlak onder de huid. De bultjes kunnen helemaal geen kwaad, maar zien er niet altijd even fijn uit. Wij vrouwen willen natuurlijk een egaal huidje en daar hoort een gerstekorrel niet bij. De officiële naam van een gerstekorrel is een Milia. Ze komen voor bij iedereen, van baby tot volwassenen. Schaam je dus niet als je een gerstekorrel krijgt, alles en iedereen kunnen ze krijgen, zowel mannen als vrouwen!

Zelf Gerstekorrel weghalen
Zelf gerstekorrel verwijderen

Belangrijk om te weten; een gerstekorrel is dus geen puist of mee-eter. Een gerstekorrel zit dieper gelegen. Je kunt een gerstekorrel ook niet uitknijpen en dit moet je eigenlijk ook niet proberen. Dit kan soms littekens opleveren, omdat je dusdanige kracht op je huid uitoefent, terwijl er niets uitkomt. Je kunt de gerstekorrel wel verwijderen, dat kan bij een schoonheidsspecialist, maar je kunt dit ook zelf verwijderen. Lees lekker verder!

Gerstekorrel zelf verwijderen

Gerstekorrels kunnen vanzelf weer weggaan. Mocht dit echter niet het geval zijn, snappen wij dat je er vanaf wilt. Een gerstekorrel verwijderen is iets wat je prima zelf kunt proberen. Let wel op; neem hier wel even de tijd voor. Het is altijd makkelijker om een gerstekorrel te laten verwijderen bij een gespecialiseerde schoonheidsspecialist, maar als je dit vaker hebt, kan dit nogal een duur uitje worden.
Als je zelf gerstekorrels wilt verwijderen, kun je deze onderstaande 3 stappen gaan

Zelf Gerstekorrels verwijderen
Gerstekorrel verwijderen in 3 stappen

Gerstekorrels verwijderen in 3 stappen

Allereerst heb je wat materialen nodig om je gerstekorrel te verwijderen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt best mee. Wat je nodig hebt om je gerstekorrel zelf te verwijderen, is een schone warme washand, wat zeep, een watje of wattenstaafje, een steriele naald en een antibacteriële crème. Als je alles klaar hebt liggen, kun je van start met stap 1!

Gerstekorrel verwijderen stap 1:

Was je handen met zeep en droog ze goed af. Zorg ervoor dat er geen vuilresten aan je handen zitten als je beginnen. Vervolgens pak je een washandje met warm water. Hiermee masseer je de huid rondom je gerstekorrel, zodat het wat ‘losser’ gaat zitten. Door het gebruik van warm water, zal de huid zich ontspannen en zorg je ervoor dat de gerstekorrel makkelijker te verwijderen is. Op naar stap 2!

Gerstekorrel verwijderen stap 2:

Zodra de huid rondom de gerstekorrel goed schoon is, pak je je wattenstaafje of watje en dep je deze in het warme water. Vervolgens probeer je het warme water direct op de gerstekorrel te deponeren. Mocht je meerdere gerstekorrels hebben, gebruik dan voor elke korrel een nieuw watje of wattenstaafje. Je wilt namelijk niet het vuil van het ene gerstekorreltje, verplaatsen naar het andere. Als de huid rondom de gerstekorrel en de gerstekorrel zelf goed ‘warm’ is, kun je door naar stap 3!

Zelf gerstekorrel verwijderen stap 3:

Vervolgens pak je je steriele naald. Wees er dus ook echt zeker van dat hij steriel is, anders ben je straks verder van huis. Een steriele naald maak je door je naald te koken en vervolgens goed schoon te maken. Er mag geen vuil of restjes meer op zitten.

Vervolgens steek je de naald, door de bovenkant van de gerstekorrel heen. Let op; je moet dus door de 1e huidlaag heen en dit voelt een beetje onnatuurlijk. Je moet de korrel er als het ware uithalen, door hem ‘eruit te wippen’. Dit kan ook een beetje gaan bloeden. Als je de gerstekorrel zelf verwijderd hebt, haal je het (eventuele) bloed weg en smeer je er wat antibacteriële crème op. Zo zorg je ervoor dat je geen nieuwe ontstekingen krijgt.

Zo, nu weet je alles over hoe je zelf gerstekorrels kunt verwijderen! Nu gaan we je nog wat meer vertellen over het ontstaan van gerstekorrel, waar gerstekorrels voor komen en hoe je gerstekorrels kunt voorkomen! Zo hoef jij ze voortaan ook niet meer zelf te verwijderen.

Hoe zelf gerstekorrel verwijderen

Hoe ontstaat een gerstekorrel

Een gerstekorrel ontstaat door een talgklier of zweetklier die verstopt raakt met ‘keratine’. Waarom deze keratine niet goed afgevoerd wordt, is vaak lastig te achterhalen. Het kan onder andere te maken hebben met huidverzorgingsproducten die achterblijven op de huid na het onvoldoende schoonmaken. Ook kunnen gerstekorrels ontstaan door een oudere leeftijd of door slechte voeding. Ook is een droge en gevoelige huid vatbaarder voor gerstekorrels. Hoe je de gerstekorrels dan kunt voorkomen? Dat lees je in onze volgende alinea!

Gerstekorrels voorkomen

Het liefst wil je gerstekorrels natuurlijk niet (zelf) verwijderen, maar gewoon voorkomen. Hoe kun je gerstekorrels voorkomen? Dat is lastig(er) te vertellen. Je kunt er namelijk niet altijd iets aan doen als je gerstekorrels krijgt. Echter zijn er wel wat zaken die je aan kunt pakken. Zorg er ten eerste voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Dit is dus minimaal twee liter op een dag. Zo zorg je ervoor dat je huid, genoeg vocht heeft om te hydrateren.

Ontstaan gerstekorrel

Daarnaast kun je het best je huid minimaal 1x per week scrubben met een lichte scrub. Dit doe je om de overtollige resten van make-up en vet-resten van je huid ‘af te schrapen’. Zorg er ook voor je je make-up altijd volledig verwijderd.

Na het reinigen van het gezicht, is het ook goed om deze extra te hydrateren. Denk bijvoorbeeld aan een gezichtscrème om een droge huid te voorkomen.

Soms kan een gerstekorrel ontstaan doordat je je make-up niet goed van je gezicht hebt afgehaald. Hierdoor kunnen er vuildeeltjes op je huid blijven zitten en dat kan gaan irriteren. En omdat het meestal in de buurt van je oog zit, is het verstandig om dat gebied heel goed te reinigen. Je wil tenslotte geen oogontsteking krijgen. Een gerstekorrel komt van binnenuit, dus je kunt het in die zin niet voorkomen. Maar je kunt wel een aantal dingen doen waardoor de kans kleiner wordt dat je er één krijgt.

Gerstekorrel voorkomen

Waar komen gerstekorrels voor

Gerstekorrels kunnen bij jong, oud, klein en groot voorkomen. Wat vaak wel overeenkomt, is de locatie van gerstekorrels. Vaak zien wij dat gerstekorrels bij de ogen voorkomen. De reden hiervoor is ook goed te bedenken. Gerstekorrels bij ogen komen doordat ogen en de locatie rondom ogen vatbaarder is voor invloeden van droogheid. Ook plaatsen vrouwen rondom ogen vaak de meeste make-up en als dit niet goed verwijderd wordt, is dit een broedplaats voor gerstekorrels.

Zoo, dat was ons epistel over hoe je zelf gerstekorrels verwijderen. Wij hopen dat je er wat aan gehad hebt en wees voorzichtig met de naalden. Mocht je het niet zeker weten of je het goed doet, check het dan gerust bij een schoonheidsspecialiste. Je moet namelijk wel goed oppassen met je huid en je gezondheid!

Vond je dit een leuke blog? Check ook eens onze blog over Sambuca

Hoe knijp je een gerstekorrel uit?

Zelf Gerstekorrels verwijderen

Een gerstekorrel moet je niet uitknijpen. Je kunt deze wel zelf verwijderen met een steriele naald. Je dient deze door de bovenste huidlaag te steken en de gerstekorrel eruit te wippen.

Wat is de oorzaak van Gerstekorrels?

De grootste oorzaak van Gerstekorrels zijn een gebrek aan hydratatie van de huid en een slechte verzorging. Echter kunnen ze bij iedereen voorkomen, dus volledig voorkomen is niet mogelijk. Het zijn ontstoken pitjes, onder de huidlaag.

Wat is een Gerstekorrel?

Een Gerstekorrel is een verstopping van een talk- of zweetklier. Deze verstopping uit zich vervolgens in een klein wit bultje, vlak onder de huid. De bultjes kunnen helemaal geen kwaad, maar zien er niet altijd even fijn uit.

Kunnen Gerstekorrels vanzelf verdwijnen?

Zelf Gerstekorrel weghalen

Ja, Gerstekorrels verdwijnen vaak vanzelf na verloop van tijd. Dit kan wel even duren, weken tot maanden. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om deze zelf te verwijderen, of te laten verwijderen.